Головна » Актуально » Цілющі властивості березового соку

Цілющі властивості березового соку

    Березовий сік – це рідина, яка виділяється із стовбурів березових дерев.  Це дуже корисний продукт, який містить багато необхідних для організму людини речовин. Здавна українці шанували і любили березу, як джерело цінних і цілющих компонентів - листя, бруньки, гілки та сік берези використовувалися в народній медицині як потужні ліки проти багатьох недуг. І сьогодні береза ​​залишається джерелом медичних препаратів, а саме з її деревини роблять активоване вугілля, дьоготь, ксиліт (замінник цукру). Береза завжди була символом благополуччя, джерелом сили, життєвої енергії та міцного здоров'я. Енергія берези здатна зняти втому та стрес. Однак більшого застосування набула цілюща волога цього дерева - березовий сік.                  

    Накопичені за зиму мінерали, насичують березу з ґрунту усіма властивостями природного лікаря. Вже ранньою весною вона здатна щоденно напоїти людину соком з добовою потребою в мікро і макроелементах, вітамінах, антиоксидантах, фітонцидах та іншими корисними речовинами. Тільки березовий сік володіє силою і здатністю приводити організм в порядок у період весняної втоми і нездужання, насичує його органічними кислотами, цукрами, солями калію, кальцію, заліза та іншими мікроелементами.                              Вплив на кровотворну систему і здатність очищати кров, роблять березу незамінною при анемії, головних болях та мігрені.                  

    За рахунок свого багатого мінерального складу, березовий сік здатний відновлювати обмінні процеси організму, очищати його і зміцнювати його сили. Щоденне вживання березового соку здатне принести зцілення від хвороб шлунка і кишечника, відновити тканини слизової при виразковій хворобі. Сечогінний і протизапальний ефект березового соку необхідний при лікуванні пієлонефриту (запалення нирок), циститу (запалення сечового міхура) та інших захворюваннях сечовивідних шляхів. Поява березового соку збігається         з весняною активністю печінки, на яку він здатний впливати, очищати і зміцнювати її функцію.                                                                            При реабілітації після інфаркту міокарда необхідно пити від двох до чотирьох склянок свіжого березового соку в день, оскільки він стимулює регенерацію тканин і часткове відновлення роботу серцевого м'яза.                            

      За рахунок очищаючого дії березового соку дуже швидко з'являється омолоджуючий косметичний ефект від його застосування у вигляді розгладжування зморшок і відновлення здорового кольору обличчя. Варто зауважити, що лікувальними властивостями володіє тільки свіжозібраний сік берези в період ранньої весни.

      Застосовуючи зовнішньо березовий сік, можна позбутися від пігментних плям на шкірі, від вугрів і гнійників, від ран і виразок, вилікувати екзему, фурункули, запалення. Березовий сік відмінно тонізує шкіру, усуває зайву її жирність. Для сухої шкіри сік берези також корисний, звичайно його змішують з медом у пропорції 1:1. Корисні властивості меду, поєднуючись з цілющою дією березового соку чудово позначаються на стані шкіри - надаючи їй здоровий привабливий зовнішній вигляд.
       Корисний березовий сік і для краси волосся. Для поліпшення росту волосся, для зменшення його ломкості, для усунення лупи – березовий сік втирають в шкіру голови. Народні рецепти для поліпшення росту волосся також містять і відвар березового листя.
       Фітонциди, що містяться в сокові, значно підвищують опірність організму до вірусних інфекцій, вбивають бактерії і мікроби, посилюють імунітет. На цьому засновані протизапальні корисні властивості соку.
       Також відомо, що березовий сік покращує обмін речовин, прискорює метаболізм, тонізує нервову систему, допомагає впоратися з сезонною депресією. Березовий сік широко застосовують для схуднення. Недарма кажуть «струнка, як берізка». Вживаючи сік берези можна легко повернути собі стрункість і гнучкість фігури, адже поживна цінність напою дуже висока, а енергетична цінність низька – 24 калорії на 100 мл. соку. Березовий напій також  застосовують при лікуванні ожиріння різних ступенів.                                           

    Як здобувають і зберігають березовий сік?

     Сік здобувають із стовбурів берези ранньою весною, як тільки починається сокотечіння і починають набухати бруньки. У хорошому, міцному дереві з розкидистою кроною і діаметром стовбура не менше 20 см. роблять отвір глибиною 2-3 см, і підставляють ємність в яку починає капати сік. З одного дерева можна зібрати 1-2 літри соку. Більше збирати не рекомендується, щоб дерево не загинуло.
         Зберігають свіжозібраний сік у холодильнику не більше 2-х діб, для подальшого зберігання соку його заморожують, або консервують.


     Примітка: Такий корисний продукт як березовий сік, не має протипоказань до застосування. Його можна пити всім, за винятком людей, які страждають від алергії на березовий пилок.

 

     Управління охорони здоров’я