Головна » Актуально » Правила виходу з посту під час святкування Великодня

Правила виходу з посту під час святкування Великодня

   Попереду головне християнське свято – Великдень. У багатьох виникає бажання з'їсти побільше великодніх смаколиків - пасок, яєць, м'ясця та холодцю... Як виходити з посту та не зашкодити здоров'ю?

   Дієтологи не радять людям, які сповідують Великий піст, нехтувати рекомендаціями щодо харчування напередодні та під час святкування і попереджають: надмірне споживання тваринної їжі, наявної на святкових столах у великій кількості, разом із вживанням алкоголю може спричинити різке погіршення стану здоров’я, зумовити загострення існуючих хронічних хвороб та викликати ускладнення. Особливо це стосується осіб із хронічними захворюваннями серцево-судинної, дихальної, травної, ендокринної та сечовидільної систем, виникнення та перебіг яких мають несумнівний зв’язок із харчуванням.

   Навіть здорові люди часто провокують розлади у функціональному стані організму стрімкою зміною раціону харчування після закінчення посту. Тому помірне, поступове і зважене розширення набору продуктів та їх кількості необхідне всім без винятку.

   Запобігти наслідкам виходу з Великого посту допоможе дотримання таких правил:

   1. Кількість їжі, яка споживається за святковим столом, не має бути надмірною. Краще за все припинити їсти, коли ще лишається невеличке відчуття голоду. Не слід намагатися з’їсти більше за допомогою лікарських засобів. Останні здатні лише частково покращити перетравлення їжі та не можуть запобігти розвитку наслідків переїдання. Поступове збільшення кількості їжі зумовлене необхідністю відновлення належного рівня продукції ферментів, яке суттєво зменшується під час посту завдяки обмеженню кількості їжі та виключення продуктів тваринного походження.

    2. Вживання тваринної їжі за святковим столом має бути обмеженим, не слід вживати понад 150–200 г м’яса (особливо жирного — свинини та баранини), більше одного яйця та багато соусів (у тому числі майонезу), які містять велику кількість тваринних жирів.

    3. Свідомий та розумний вибір безпечних і корисних продуктів за святковим столом включає переважно рибу та продукти рослинного походження — фрукти, овочі та злакові продукти. Рослинна їжа, окрім корисних мікроелементів та вітамінів, містить харчові волокна, належна кількість яких забезпечує повноцінну роботу органів травлення та запобігає розвитку багатьох небезпечних захворювань.

    4. Особлива обережність необхідна у вживанні алкоголю. Адже отруєння алкоголем займає перше місце серед причин госпіталізації українців у святкові дні разом із підвищеним травматизмом, випадки якого також пов’язані з алкогольним сп’янінням. Алкоголь взагалі не слід вживати без їжі, а його кількість після посту слід зменшити у 2–3 рази порівняно зі звичайною.

    5. Вихід з посту потребує максимальної обережності у вразливих категорій населення, до яких належать діти, підлітки, особи похилого віку та хворі з вищезазначеними хронічними хворобами внутрішніх органів. Таким людям взагалі слід утриматися від вживання тваринної їжі, а тим більше від алкоголю, протягом перших днів. Додання риби та м’ясних продуктів до пісних страв, що стали звичними, має відбуватися дуже повільно та базуватися на відсутності неприйняття тих або інших продуктів харчування.

   Доброго здоров'я на Великдень!

 

 

 

Управління охорони здоров'я Луцької міської ради