Практичні поради як зміцнити імунітет
Аби бути стійкішими до різних захворювань, в тому числі й ковіду:
- регулярно споживайте велику кількість овочів та фруктів;
- спіть достатньо, намагайтеся лягти спати до 23.00;
- уникайте тривалого стресу, намагайтеся мінімізувати дію стресу;
- відмовтесь від шкідливих звичок;
- регулярно виконуйте фізичні вправи;
- підтримуйте вагу тіла в межах норми;
- намагайтеся уникати інфекцій, мийте руки та готуйте їжу відповідально.
Продукти, що підвищують імунітет
Для зміцнення імунітету у дорослих і дітей необхідно правильно харчуватися! Намагайтеся щоденно їсти овочі та фрукти у кількості до половини об’єму вашої тарілки. До складу овочів та фруктів входять вітаміни, зокрема вітамін А, С та Д, також мінерали, такі як цинк.
Кольорові овочі та фрукти багаті на речовини, що захищають організм від дії шкідливих речовин.
Клітковина, що міститься в овочах, фруктах, зернових, горіхах і насінні, є запорукою здорового кишківника та життєздатності «дружньої» мікрофлори всередині нього. Можна вживати клітковину, наприклад, із кунжуту чи льону.
Пийте ягідні та трав’яні чаї. Шипшиновий чай, багатий на вітамін С, буде особливо корисний.
Споживайте сухофрукти, наприклад, курагу чи сушені яблука.
Правильно заморожені ягоди – чудове джерело корисних речовин для укріплення імунітету восени та взимку.
Риба – джерело омега-3 поліненасичених жирних кислот – також є важливим компонентом здорового харчування. Практикуйте принаймні двічі на тиждень «рибні дні».
Вітаміни, що підвищують імунітет
Звичайно, найкращим джерелом корисних речовин для підвищення імунітету та здоров’я загалом має бути здорова їжа. Проте, чи достатньо ми споживаємо овочів та фруктів? Особливо, це питання стосується дітей, які бувають вередливі щодо їжі. Прийнятним рішенням стосовно недостатнього надходженням вітамінів та інших корисних речовин до організму є періодичне нетривале вживання вітамінів та інших харчових добавок додатково. При виборі вітамінно-мінеральних комплексів варто порадитися з лікарем або фармацевтом.