1. Головна
  2. Оперативна інформація

До уваги суб’єктам господарювання, які здійснюють діяльність з виробництва та/або обігу харчових продуктів

Повідомляємо, що 20 вересня 2019 року в Україні завершується останній етап щодо впровадження операторами ринку на потужностях постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР) з метою дотримання гігієнічних вимог при виробництві та обігу харчових продуктів.

Система НАССР (система аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (Hazard Analysis Critical Control Points) – система управління, яку використовують найкращі світові виробники, де безпечність харчових продуктів досягається шляхом аналізу та контролю небезпечних факторів хімічного, мікробіологічного та фізичного походження, починаючи від сировини до обігу та споживання готової продукції.

Вимоги щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах НАССР затверджені наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 01 жовтня 2012 року за № 590 (зі змінами), а організація та проведення аудиту на потужностях покладено на Державну службу України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів і проводиться інспекторами служби. Аудит передбачає перевірку безперервності та ефективності їх застосування, у тому числі: документації, ведення записів, процесів, що впливають на безпечність харчових продуктів, системи внутрішнього контролю оператора ринку, коригувальних дій, вжитих оператором ринку внаслідок аналізу виявлених невідповідностей, кваліфікації персоналу.

Звертаємо Вашу увагу, що сертифікація системи НАССР не є обов’язкова, а невиконання операторами ринку визначеного законодавством обов’язку щодо впровадження системи НАССР - тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі тридцяти мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб - підприємців - у розмірі п’ятнадцяти мінімальних заробітних плат.

 

Управління Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів